Brukerens valg

Her finner du tips og ekstrainformasjon for støttepersoner.
Vi dekker de ni valgene som primærbrukeren har på Startsiden.
Vi bruker ordet ‘bruker’ i betydning bruker av ikt, tjenester, innhold o.l.

VR-spill

Ungdom med VR-briller på.

Her finner du utfyllende informasjon.

Utvidet virkelighet

Mobilen viser tilleggsinformasjon på gatebilde i sanntid.

Her finner du utfyllende informasjon.

Virtuelle reiser

Hender på en globus,

Vi har lagt til tre eksempler på virtuelle reiser: Paris, Lofoten og Zanzibar. De representerer tre veldig ulike reisemål: noe verdensberømt, noe i Norge som langt ifra alle besøkt og noe langt fra oss i Norden. “Reisemulighetene” med Google Earth er omtrent ubegrensede. Vi anbefaler at hjelpere går gjennom “teknikkene” for å bruke tjenesten og utforske valgte reisemål på ulike måter. Det er spesielt viktig å lære å:

  • velge (og skrive inn i søkefeltet) et ønsket reisemål og “fly dit”, og å velge et nytt mål etter hvert
  • snurre jordkloden, hvis tanken er å velge reisemål ved å se på jordkloden, altså ikke ved hjelp av et tekstsøk
  • feste den lille “pepperkakemannen” til gater eller punkter på kartet
  • bevege seg gatelangs med piler på de blå veiene
  • snu seg på kartet
  • se rundt på de blå prikkene

Å hjelpe brukeren å velge interessante steder på se på og “besøke”, for eksempel på noe i nyhetene, kan være spennende. Kanskje det fins mennesker med i bilder. Diskutér gjerne hva de gjør, hvordan de kler seg osv.

Hvordan ser husene til folk ut? Hva med naturen? Er det mulig å se glimt av havet og strendene? … og mange andre spørsmål som kan inspirere til utforsking.

Det er mulig å få mye ut av virtuelle reiser!

Virtuelle utstillinger

Bilder på en vegg.

Her finner du utfyllende informasjon.

Søk i foto og bilder

Mange papirfotografier hulter til bulter.

Bildearkivene inneholder enorme antall foto og andre bilder. Mange gamle foto er svart-hvite. Med flittige søk er det mulig å finne fargefoto.  Hvis brukeren er spesielt interessert i et bestemt emne, kan foto kopieres og flyttes inn i egne private filer så lenge de ikke blir publikasjoner eller lagt ut på egne kontoer/vegger på sosial medier. Høyreklikk for kopiering og innsetting, eller vanlig nedlasting og opplasting til dokumentet, er teknikkene.

Noen kan like å lage en PowerPoint-presentasjon eller et hefte for utskrift om spesielle interesser, for eksempel:

  • Barbie
  • Bergen
  • fly
  • biller
  • bilmerker
  • dyr
  • Egypt
  • gamle dager
  • idrettsfolk
  • Kina
  • kjendiser
  • logoer
  • matretter
  • monstre
  • tog
  • trailere
  • Trondheim
  • verktøy
  • verdensrom

og uendelig mye annet.

Det er ikke nødvendig å opprette en bruker for å logge inn eller betale for bilder man kun vil se på.

Film og video

Kamerafilm med avspillings-symbol oppå.

Her har vi laget en samling av videoer — typisk fra YouTube — og adganger til TV-arkiv. Spesielt TV-arkiv gir muligheten å se på gamle og nye TV-programmer i alle sjangere.

Vi anbefaler at støttepersoner veileder brukeren ytterligere i hva som kan være interesant og passende innhold for den aktuelle brukeren.

For å finne lettere fram til de mest interessante videoene, bokmerk dem i nettleseren eller lag en knapp på mobilen eller nettbrettet.

Roboter

To menneskelignende robotfigurer.

Her har vi vist fram aktiviteter med to roboter som er rimelige å kjøpe. Det må nok understrekes at begge robotene, marihønen og menneskeroboten, krever en del trening. Marihønen er kjapp i vendingene og menneskeroboten reagerer på håndbevegelser, men ikke alltid som en tror.

Det er viktig å “trene” og eksperimentere med brukeren med mindre han eller hun er dreven fra før av. Roboter trenger også strøm. Lad dem ferdig før bruken.

For å finne ut hva slags roboter som fins, er nok det enkleste å “google” eller å gå direkte til de store elektronikkbutikkenes nettsider. På nette finner du også butikker som selger Furby som var en stor suksess flere år siden. Furby ligner på en ugle eller en hamster, og den både snakker og ber om virtuell mat.

De fleste roboter lar seg bruke alene. For å få til sosialt samvær, kan flere venner møtes for å “leke” sammen med hver sin robot og finne nye måter å gjøre det på. For eksempel kan en marihønerobot løpe om kapp, havne i et mål, kjøre “slalåm” mellom tilgjengelige, lette (!) gjenstander eller bowle med tomme drikkebokser. Eller noe annet som dere finner på! Marihønen er en lettvekter og klarer ikke å velte tunge gjenstander.

Mange syns at roboter er gøy, og de kan oppleves som “selskap”.

Dans og syng med

To jenter som danser foran TV i en stue.

Det blir årlig laget Blimed-videoer med musikk og dansende barn og ungdom. Blimed-musikken og dansen er enkel og fengende. Videoene fins på YouTube.

Det kan være fint å se på Blimed og danse og synge med foran en TV-skjerm — gjerne sammen med andre. Kanskje med hele familien, inklusive de voksne! Hva med å lage en samling av og til for nettopp for å danse og synge med?

Nysgjerrig Per

Mobil som vider planter den peker på.

Å tilfredsstille nysgjerrighet er mulig på mange måter. Bildegjenkjenningstjenester kan være til stor hjelp i letingen etter svar på spørsmålet “Hva er dette?” Google Lens er en slik tjeneste. Da tar sikter man på et objekt gjennom kameraet på mobilen eller nettbrettet. Så trykker man på forstørrelsesglasset (eller på et annet symbol eller knapp) for å gjennomføre søket. Tjenesten svarer med flere forslag hvorav flere kan gi svaret — dog ikke alltid.

En annen mulighet er å gjennomføre et bildesøk på Google. Da må bildet av objektet være lagret på brukerens enhet først. Bildet må da lastes opp til Google-søket.

Begge alternativene (bildegjenkjenning og bildesøk) krever litt øvelse. Anbefalingen er å øve sammen med brukeren for å få “rutine” i rekkefølgen av påkrevde handlinger.

Virtuelle møter

Flere personer på PC-skjerm i et videomøte.

Brukerens del av ‘Bli glad’ vider fire korte filmer om bruken av videomøte-apper. Det fins mange flere. Én som vi ikke nevner – Whereby — er utelatt på grunn av at den ikke lenger er gratis å bruke. Til gjengjeld har den mange funksjonaliteter som kan være interessante for mer avanserte brukere. Ett eksempel er muligheten å supplere videobildet med emojier (f.eks. smileys).

Historiske steder som de var

Colosseum i Roma md planet og menneskefigur oppå.

Denne delen av ‘Bli glad’ er basert på på en utallig stor kilde av videoer på YouTube. Mange av dem viser rekosntruksjoner av kjente historiske steder (som i dag er i ruiner). Egnede søkeord er for eksempel:

  • by- eller stedsnavn og forkortelsen AR
  • eller by- eller stedsnavn og ‘reconstruction’
  • ‘ancient’ og by- eller stedsnavn

Her er ett eksempel om Roma funnet med søkeordet ‘ancient rome’ (video med reklame først).

Det fins mange flere tilsvarende videoer. En liste av andre treff vises på YouTube samtidig.

Mange av videoene er på engesk, men bildene viser likevel essensen i det som en gang var. De fleste videoene har reklame først, noe som er vanskelig å unngå. På et tidspunkt dukker det opp en mulighet å hoppe over reklamen. Dette er greit å forklare til brukeren. Dette gjelder for såvidt nesten alle YouTube-videoer med mindre brukeren har egen abonnementsbasert konto.

For å kunne få mest mulig ut av videoene, kan presentasjon av stedet først være på sin plass. Det kan være bilder eller videoer av dagens byer og steder. Slike lar seg finne bl.a. på nettsteder med turistinformasjon. Eksempler på skeord på YouTube er ‘rome by air, ‘rome by drone’ og lignende.

For å finne lettere fram til de mest interessante videoene, bokmerk dem i nettleseren.

Vi har YouTube-tips som eget menypunkt i toppmenyen.

Skjer på jorden

Jordkloden sett fra rommet.

Noen av disse tjenestene er reklamefinansierte. Det kan dukke opp reklame om litt av hvert.  For eksempel Flightradar24-appen om fly og helikoptere i luften verden over, åpner på mobilen med tilbud om abonnement — hver gang. Helt nederst på skjermen står en liten tekst “Not now”. Det er faktisk en knapp brukeren må skjønne å trykke for å komme videre til gratis-versjonen.

I sommerhalvåret er det mulig å finne mange webkameraer som sender direkte fra fuglereir. De viser eggene, klekkingen og ungene til de forlater reiret. Mange slike kameraer er åpne døgnet rundt. Det fins ofte flere kameraer å velge spesielt om fiskeørn. Ssøkeordet ‘webkamera fiskeørn’ fungerer ofte godt, mens søkeordet ‘osprey’ vil vise mange flere.

På PC/Mac ser tilsvarende skjermbilde annerledes ut, og å takke ‘nei’ til tilbudet må gjøres på en litt annen måte.

Anbefalingen er å lære brukeren til å lukke reklame, takke nei til oppgradering til betalversjonen, abonnementer og lignende (på alle plattformer han eller hun bruker).

Startside Ressursoversikt